2017. április 23., vasárnap

Időjárás előrejelzés... :)

Sziasztok!

Mint azt már korábbi bejegyzéseinkben is közzétettük, a régi túrázó mondás szerint "A jó túraidő mindig csak elhatározás kérdése!". Minden tiszteletünk a komoly meteorológiai szakembereké, ezzel együtt is az időjárás is olyan ravasz, mint a tavasz.

Az alábbiakban a Káli-medence környékére kérdeztük le az egyik népszerű időjárás előrejelzési oldalt a windguru.cz-t az elmúlt napokban. Sok éve már ezt az oldalt figyeljük és tapasztalatunk szerint a találati valószínűsége az egyik legjobb néhány napra előre vetítve. Három nappal ezelőtt a túra előtti napra közel 50 mm esőt jósolt a windguru! Ez közben annyit változott a tegnapi jóslat szerint, hogy az eső mennyisége harmadára csökkent, de fenyegetően ott volt a túra napja előtt közvetlenül. Mára már "kitisztult az idő", az eső mennyisége a 3 nappal ezelőtti jóslatnak mintegy tizedére esett vissza, és elhúzódott hamarabbra a hét közepe irányába. Szóval a jelenlegi állás szerint kitűnő felhőmentes időnk lesz, napsütéssel, gyakorlatilag szélcsenddel és 16 fokkal (árnyékban!), ami igazán örömteli és biztató egy nagyszerű élménydús Káli-túrához!



Hosszú időre előre gyakorlatilag lehetetlen megjósolni pontosan az időjárást, talán a tendenciát esetleg, hogy ha lesz eső pl., akkor azt viszont nem tudják, hogy pontosan melyik nap várható. És igaz ez fordítva is: ahogy közelítünk a kijelölt naphoz, annál kisebb a tévedés lehetősége, annál pontosabb az előrejelzés.

Egy szó, mint száz a rutinos túrázó ugyanúgy berakja a hátizsákjába az esőkabátot, mint a napszemüveget :)

Túrázásaink, Káli-medencei barangolásaink közepette sokszor találkoztunk azzal a véleménnyel, megfigyeléssel (régi, helyi szőlősgazdák részéről), hogy még ha országosan is vacak időt jósolnak, ez alól a Káli-medence sokszor kivétel. Így volt ez 2 évvel ezelőtt is, amikor egész hétre masszívan esőt, hideget, borongós időt jósoltak, de a túra napján a Káli-medencében reggel 8-9 körül megszűnt az eső, miközben országszerte sok helyen esőrekordokat mértek.

Nem szaporítva tovább a szót, azzal köszönünk el Tőletek, hogy a hét folyamán jelentkezni fogunk még, reméljük minél jobb hírekkel. Addig is fényesítsétek a bakancsotokat és a lelketeket, mert közeleg a.... na mi??? ...., hát a KÁLI!!!

Hajrá Káli!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése