2015. május 21., csütörtök

A JÓ IDŐ MINDIG ELHATÁROZÁS KÉRDÉSE!Néhány szó az időjárás-előrejelzésről most, hogy két nappal a túra előtt egy hidegfront összekuszálta a megrendelt májusi jó időt....
Szóval előrejelzés! Mint a neve is mutatja: előrejelzés. Amit a meteorológus szakemberek sok éves mérési adatok, éghajlati sajátosságok figyelembevételével kialakított algoritmusokkal próbálnak meg a lehető legpontosabban megalkotni. Természetesen a "Milyen idő lesz holnap?" kérdésre a legpontosabb válasz: "Holnap este megmondom."   :D
Valahogy így vagyunk mi is ezzel most, hogy végeztünk Káli-túra útvonalainak kiszalagozásával. Pár napja ráfeszültünk több időjárási oldalra és néhány óránként újra megnézzük, mit is jósolnak az okosok.
Csak egy példa, hogy ma (csütörtök) reggel 20 mm körüli csapadékot jelzett előre az az oldal, ami évek óta nagyon magas beválási arányt mutatott így mindig erre hagyatkoztunk. Ugyanez az oldal néhány órával később - kora délután - már csak 2 mm csapadékot jelzett, ami egy futó zápornak megfelelő mennyiség.
Mindemellett az eddigi 15 Káli-túrán csak egyetlen egy alkalommal (több mint tíz évvel ezelőtt) volt olyan az idő, amire azt lehet mondani: elmosta az eső a túrát.
Ennyit az időjárás-előrejelzésekről... Szombat este megmondjuk! ;)

Mi sem jellemzi jobban a Káli-medence iránti szeretetünket, hogy teljes mértékben hidegen hagy minket az időjárás és fő irányelvnek Hamvas Béla - aki nagy szerelmese volt a Káli-medencének - szavait tekintjük, miszerint: "itt mindig süt nap". Ezt az idősebb szőlősgazdák is megerősítik mindig (mikor a környéket járva betérünk egy-egy beszélgetésre), amikor a környéken csapadékot hoznak a felhők, a tanúhegyekkel övezett Káli-medence szinte mindig kimarad a szórásból. Talán ezért - a szokatlan mikroklíma miatt - említik sokszor a Káli-medencét Balaton-parti mediterrán gyöngyszemként is.

Egy szó mint száz, a jó idő mindig elhatározás kérdése!
Persze ezt az elhatározást meg lehet támogatni egy vízhatlan/meleg esőkabáttal és egy jó túracipővel is (amit csak javasolni tudunk). Minden esetre egy kis eső _lehetősége_ senkit ne riasszon vissza a páratlan természeti élményt nyújtó Káli-medence meglátogatásától.
Részünkről ez lesz az év legjobb túrája sok élménnyel és nevetéssel.

Szeretettel várunk mindenkit szombat reggel Ábrahámhegyen!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése